Sv. Marinské posvícenecké hody 9. – 11. listopadu 2013

sv.martin1

„Jediná radost Martina, pečená hus a džbán vína.“ Lidové rčení.

Na venkově byl svátek svatého Martina jedním z nejoblíbenějších svátků roku. Konala se posvícení, děti i hospodáři čekali na první sníh, hospodyně pekly posvícenskou martinskou husu a martinské rohlíky nebo podkovy, zvané martiny, roháče, zahýbáky – prostě posvícení jak se patří. Dříve byla martinská husa poslední pečení před šestitýdenním adventním postem.  Sklizeň i výmlat byly u konce a čeledi končívala sjednaná služba, dostávala mzdu a hledala nového hospodáře, případně o rok prodlužovala dohodu. V tento den se uzavíraly smlouvy mezi obcí a obecním pastýřem, ovčákem, ponocným a dalšími lidmi. Konávaly se dobytčí či výroční trhy. Toho dne se hodně slavilo.  Příbuzní, přátelé i známí se scházeli, aby si povyprávěli o všem co toho roku zažili a co je potkalo. Tradici má v tento den také slavnost nového vína protože Martin je také patronem vinařů. Zvláštní význam získal svátek sv. Martina v roce 1918 kdy 11. listopadu v 11 hodin dopoledne skončila 1. světová válka. Abychom si svátek sv. Martina připomněli, připravili jsme i letos svatomartinské hody. Svatomartinská dozlatova pečená husa se zelím a knedlíkem samozřejmě nemůže chybět.

Přejeme Vám krásný svátek sv. Martina a dobrou chuť.

Předkrm

Restovaná husí játra s bagetou

Polévka

Kachní vývar s krutony s pečenou slaninou

Hlavní chody

Svatomartinská husa s červeným zelím podávaná s domácím houskovým a bramborovým knedlíkem

Štika pečená na másle s mačkaným bramborem

Dezert

Dobošovy řezy

Zatím nikdo žádný komentář nepřidal.

Napište komentář